Ve snaze zachovat zdravotní význam školního stravování, zůstává základní výživovou normou pro stravování dětí ve školách a školských zařízeních tzv. spotřební koš, tj. průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den, která vychází z doporučených výživových dávek v České republice.
Spotřební koš je soustava 10 skupin základních potravin, jejichž denní doporučená dávka ke spotřebě by měla pokrýt doporučenou dávku živin pro jednotlivá odebraná jídla.
Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů zařazuje kategorie strávníků podle věku dětí:
1. kategorie 3 – 6 let
2. kategorie 7 - 10 let
3. kategorie 11 - 14 let
4. kategorie 15 - 18 let
Výpočet spotřebního koše se provádí každý měsíc a dokumentuje se, jak se tato doporučení plní.
Přehled sledovaných potravin
a jejich tolerance plnění dle vyhlášky:
Kategorie tolerance |
|
Maso |
75 - 125 % |
Ryby |
75 - 125 % |
Mléko |
75 - 125 % |
Mléčné výrobky |
75 - 125 % |
Tuky volné |
75 - 100 % |
Cukr volný |
0 - 100 % |
Zelenina |
více než 100 % |
Ovoce |
více než 100 % |
Brambory |
75 - 125 % |
Luštěniny |
více než 100 % |
Množství potravin v jednotlivých kategoriích se liší podle věku strávníků a podle počtu odebraných jídel. Zda školní jídelna dodržuje naplňování spotřebního koše, kontroluje ČŠI. V případě kontroly ze strany Zdravotního dozoru /hygieny/ je Spotřební koš první, co je kontrolováno a v případě nedodržení uvedeného také postihováno. Personál školní jídelny je pravidelně proškolován o směrech ve zdravé vý
živě. Zdravým stravováním předškolních a školních dětí přispíváme k dobrému fyzickému i duševnímu vývoji našich dětí.
Odborníci na zdravou výživu zdůrazňují, že je žádoucí snižovat spotřebu tuků a cukrů a naopak zvyšovat spotřebu ryb, zeleniny, ovoce a luštěnin.