Úvodní fotografie
Drobečková navigace

Úvod > Stravování > Spotřební koš

Spotřební koš

Ve snaze zachovat zdravotní význam školního stravování, zůstává základní výživovou normou pro stravování dětí ve školách a školských zařízeních tzv. spotřební koš, tj. průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den, která vychází z doporučených výživových dávek v České republice.

Spotřební koš je soustava 10 skupin základních potravin, jejichž denní doporučená dávka ke spotřebě by měla pokrýt doporučenou dávku živin pro jednotlivá odebraná jídla.

Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů zařazuje kategorie strávníků podle věku dětí: 

1. kategorie 3 – 6 let
2. kategorie 7 - 10 let
3. kategorie 11 - 14 let

4. kategorie 15 - 18 let

Výpočet spotřebního koše se provádí každý měsíc a dokumentuje se, jak se tato doporučení plní.

Přehled sledovaných potravin 

a jejich tolerance plnění dle vyhlášky:

Kategorie tolerance

Maso

75 - 125 %

Ryby

75 - 125 %

Mléko

75 - 125 %

Mléčné výrobky

75 - 125 %

Tuky volné

75 - 100 %

Cukr volný

0 - 100 %

Zelenina

více než 100 %

Ovoce

více než 100 %

Brambory

75 - 125 %

Luštěniny

více než 100 %

 

Množství potravin v jednotlivých kategoriích se liší podle věku strávníků a podle počtu odebraných jídel. Zda školní jídelna dodržuje naplňování spotřebního koše, kontroluje ČŠI. V případě kontroly ze strany Zdravotního dozoru /hygieny/ je Spotřební koš první, co je kontrolováno a v případě nedodržení uvedeného také postihováno. Personál školní jídelny je pravidelně proškolován o směrech ve zdravé vý

živě. Zdravým stravováním předškolních a školních dětí přispíváme k dobrému fyzickému i duševnímu vývoji našich dětí.

Odborníci na zdravou výživu zdůrazňují, že je žádoucí snižovat spotřebu tuků a cukrů a naopak zvyšovat spotřebu ryb, zeleniny, ovoce a luštěnin.

Spotřební koš.jpg